perjantai 12. huhtikuuta 2013

illassa on lupaus kesästä

Luvassa sekalaisia minikuulumisia viime viikoilta ja kevään fiilistelyä (vihdoin!)

Pääsiäispyhät ovat täällä Hollannissa samanlaiset kuin Suomessakin: Pitkäperjantai ja toinen pääsiäispäivä ovat vapaapäiviä ja pyhien aikana kaupat ovat kiinni. Katolisille hollantilaisille pääsiäinen on iso juhla ja kaupat ovat olleet täynnä pääsiäiskrääsää oikeastaan siitä asti kun saavuin tänne tammikuun alkupuolella. Pääsiäispyhät vietetään ilmeisesti usein perheen parissa ja pitkä viikonloppu käytetään hyödyksi vierailemalla sukulaisten luona. Monet vaihtarikaverini lähtivät pääsiäispyhiksi kotiin, sillä "koeviikon" ja "esseeviikon" vuoksi vapaapäiviä siunaantui monelle yli kaksi viikkoa. Itse en kuitenkaan viitsinyt lennellä Suomeen ja takaisin, vaan jäin Hollantiin ja vietin pyhät mm. pelaamalla jalkapalloa todella huonosti ja maalaamalla pääsiäismunia kavereiden kanssa. Kävimme myös palelemassa tivolissa, joka oli saapunut Nijmegeniin pääsiäisen kunniaksi.



Vaikka en mennytkään kotiin oman perheeni pariin viettämään pääsiäispyhiä, sain kuitenkin osani perhejuhlista hollantilaisen "adoptioperheeni" luona. Minut kutsuttiin Robinin vanhempien luokse pääsiäisillalliselle ja sopivasti Jyväskylässä vaihtoaan viettävä Robinin sisko Simonekin oli saapunut Hollantiin lomailemaan :) Pääsiäismaanantaille sattui todella kaunis sää ja ilta oli muutenkin todella mukava. Erityisen ihanaa oli, että ruokavammoistani kuulleet suvun jäsenet toivat kaikki mukanaan jotakin gluteenitonta syötävää, joten päädyin onnellisena syömään itseni todella ähkyyn ja kruunaamaan ähkyni pienillä suklaamunilla, jotka etsimme yhdessä tuumin puutarhasta. Oli tosi mukavaa päästä viettämään juhlapyhää paikallisten kanssa ja olenkin todella onnekas, että sattumalta sain ihanan varaperheen täältä Hollannista!

Seuraavana viikonloppuna otin suunnan kohti Hollannin vanhinta huvipuistoa, Eftelingiä, yliopiston järjestämän ekskun muodossa. Aamulla lumisateessa (!) yliopistolle pyöräillessä hieman epäilytti, tulisiko päivästä hauska, mutta kun aurinko kurkisti esiin pilven takaa ja isot vuoristoradat alkoivat häämöttää horisontissa, muuttui mielikin pikkuhiljaa!


  

Eftelingin kantava teema on sadut ja tarinat Disneyland-tyyliin. Suurten vuoristoratojen ja kieputinten lisäksi puistosta siis löytyi "satumaailma", jossa sai seikkailla Lumikin, Tuhkimon ja muiden hieman vieraampien satuhahmojen seassa. Puisto oli valtavan suuri ja meille annettu kahdeksan tunnin aikaraja riitti juuri ja juuri koko puiston koluamiseen läpikotaisin - ja tietysti lopuksi oli pakko juosta uusintakierros kaikissa isoissa vuoristoradoissa. Koleana kevätlauantaina huvipuisto oli lähes tyhjillään ja vaikka meitä etukäteen varoiteltiin jopa kahden tunnin mittaisista laitejonoista, ei jonoja juurikaan muodostunut. Efteling-päivä oli ehdottomasti yksi hauskimmista päivistä täällä Hollannissa ja voinkin suositella Eftelingiä jokaiselle täällä Hollannissa matkailevalle!

Ulkojätskiä auringonpaisteessa!



Huvipuistopäivän jälkeen jatkoin naapurimaiden valloittamasta junailemalla itseni Dysseldorfiin moikkaamaan Jania ja Janin kavereita, jotka olivat tulleet Saksaan jalkapalloa katsomaan. Matka Nijmegenistä Dysseldorfin keskustaan kesti junalla alle pari tuntia, sillä Nijmegen sijaitsee todella lähellä Saksan rajaa. Kaupunkina Dysseldorf oli ehkäpä pieni pettymys, sillä nähtävyyksiä ei juurikaan ollut ja kaupunki onkin enemmän teollisuus- kuin turistikaupunki. Joka tapauksessa oli mukavaa käydä "ulkomailla" ja tutustumassa uuteen kaupunkiin - ja syödä hyvin! Erityisesti hotelliaamiainen oli pitkästä aikaa varsinaista luksusta :)



Kevät tuntuu olevan koko Euroopassa noin kuukauden myöhässä, mutta vihdoin alkaa täälläkin näkyä valoa tunnelin päässä. Sunnuntaiksi on luvattu +20 astetta ja auringonpaistetta ja meillä on suuret suunnitelmat maata koko päivä puistossa ottamassa aurinkoa :) Ehkäpä se kevät vihdoin saapuu tännekin ja ensi viikolla, kun äiti ja iskä tulevat kyläilemään, voin huoletta laittaa paksummat talvitakit ja -kengät heidän mukaansa takaisin Suomeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti