keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Amsterdam



Täällä Keski-Euroopassa ei vietetä laskiaista hernesopan ja laskiaispullien voimalla, vaan ennen pääsiäispaaston alkamista juhlitaan oikein kunnolla karnevaaleissa. Karnevaalien vuoksi saimme myös pari vapaapäivää yliopistolta ja minulle tämä tarkoitti kokonaista viikkoa ilman luentoja! Ehdinhän jo käydäkin neljällä luennolla, joten viikon loma tuli todellakin tarpeeseen, heh heh.


Minä ja Vossenveldissä asuvat kaverini Szonja ja Justine käytimme vapaan viikonlopun hyväksemme ja lähdimme käymään Amsterdamissa. Karnevaalia Amsterdamissa ei kuitenkaan vietetty, sillä Amsterdam on protestanttinen kaupunki ja karnevaali taas katolisten juhla. Karnevaalihumua ei kuitenkaan jääty kaipaamaan, sillä Amsterdamissa oli paljon nähtävää muutenkin :)



 Amsterdam oli Nijmegeniin verrattuna "oikean" hollantilaisen kaupungin näköinen kapeine kanaalitaloineen ja monine siltoineen. Nijmegenissä ei ole juurikaan vanhoja taloja, sillä kaupunki pommitettiin lähes maan tasalle toisen maailmansodan aikana ja suurin osa kaupungista on jälleenrakennettu sodan jälkeen. Olimmekin siis ihastuksissamme kaupungin "hollantilaisuudesta". Kapeat talot ovat jäänne ajalta, jolloin talon omistajaa verotettiin talon leveyden perusteella. Tarkan markan hollantilaiset siis rakensivat taloistaan mahdollisimman kapeita, mutta sen sijaan suurensivat niitä pituus- ja korkeussuunnassa välttääkseen ylimääräisen verotuksen.



Olin jo kerran aiemmin käynyt Amsterdamissa, joten minulla ei ollut erityisiä suunnitelmia nähtävyyksien suhteen. Justine ja Szonja halusivat mennä vierailemaan Anne Frankin talossa ja kuten osasinkin arvella, talon luona meitä odotteli piiiitkä jono ovelle ja vain netissä etukäteislipun ostaneet pääsivät ohittamaan jonon. Nohevina tyttöinä huomasimme, että viereinen kahvila tarjosi ilmaisen wi-fi-yhteyden, joten ostimme online-liput kännykällä ja tytöt pääsivät sisään samantien! Minä odottelin samaisessa kahvilassa postikortteja kirjoitellen, koska olin jo käynyt talossa kerran aiemmin.

Lippuja ostamassa




Anne Frankin vierailun jälkeen aamupäivällä kauniilta näyttänyt sää muuttui täysin ja seikkailimme mielettömässä lumimyrskyssä lähimpään pikaruokalaan syömään ranskalaisia paikalliseen tapaan, eli majoneesilla! Niin epäterveellistä, mutta niin hyvää...

De lekkerste!
"Siis missä me ollaan??"


Pyöräbaari - hulluinta, mitä olen vähään aikaan nähnyt.

Kurjasta säästä huolimatta päätimme jatkaa nähtävyyksien kiertämistä. Kuuluisa Dam-aukio näytti helmikuisessa harmaudessa hieman ankealta, mutta onneksi eräs tuttu supersankari pelasti meidät ankeudelta:


Kylmä kangistaa nopeasti ja märkä lumi kastelee vaatteet, joten päätimme tutkia shoppailumahdollisuuksia Amsterdamin keskustassa. Emme kuitenkaan tyytyneet pelkkiin rättikauppoihin, vaan pistäydyimme myös juustomyymälässä. Koska meillä ei ollut kiire takaisin lumipyryyn ja kylmään viimaan, maistelimme aikamme kuluksi varmasti kaikkia myymälän juustoja!



Illan hämärtyessä halusimme vielä etsiä "I AMSTERDAM"-patsaan ja kävelimme aikamoisen lenkin sen luokse. Takaisin taivaltaessamme huomasimme, että samanlainen patsas olisi löytynyt paljon lähempääkin, mutta tulipahan käveltyä hieman ydinkeskustan ulkopuolelle samalla! Matkalla törmäsimme sattumalta Rembrandtin The Night Watch-maalausta esittävään patsasryhmään.



Ennen Nijmegeniin lähtevään junaan hyppäämistä meillä oli vielä yksi missio pitkän päivän päätteeksi: Käydä punaisten lyhtyjen kadulla, Amsterdamissa kun ollaan. Kuvia punaisten lyhtyjen kadulla ei kannata juurikaan ottaa, joten otin vain yhden huonon tunnelmakuvan punaisista ikkunoista. Loppujen lopuksi itse katu oli mielestäni aikamoinen turistirysä, mutta tulipahan nyt nähtyä sekin.


Punaisten lyhtyjen kadun jälkeen seikkailimme takaisin asemalle ja lopen uupuneina istuimme ensin kaksi tuntia junassa ja pyöräilimme kuusi kilometria lumisateessa takaisin Vossenveldiin. Päivä oli rankka, mutta mukava. Onneksi täällä Hollannissa kaikki on niin lähellä, että junamatka maan toiselle puolelle vie korkeintaan 3 tuntia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti