perjantai 17. toukokuuta 2013

Oranjegekte


Arvatkaapas mitä? Viimeinen kuukausi täällä Hollannissa on pyörähtänyt käyntiin ja kotiinpaluun lähtölaskenta on alkanut. Tuntuu aivan hullulta, että kuukauden päästä istun jo kotona porukoiden sohvalla ja Hollannin jutut alkavat vähitellen olla jo mennyttä elämää. Koti-ikävä on vaivannut viimeisen kuukauden aikana silloin tällöin ja varsinkin kämppisasuminen ja jatkuvan huono sää alkavat oikeasti kiristää hermoja. Kotiinpaluun ajoitus on siis varmasti oikein hyvä, mutta samalla myös kauhistuttaa täältä lähteminen ja kaikille kavereille hyvästien jättäminen.


Muutama viikko sitten Hollannissa vietettiin yhtä vuoden suurimmista juhlista: Queen's dayta. Queen's day on siis kansallinen juhlapäivä, jota juhlitaan huhtikuun 30. päivä. Alunperin Queen's day on ollut kuningatar Beatricen äidin Julianan, eli edellisen kuningattaren syntymäpäivän juhla, mutta Beatrice syntymäpäivän ollessa tammikussa, juhla päätettiin pitää vapun tienoilla, jotta juhlat voitaisi pitää kevätsäässä. Lisää sotkua juhlapäivään tuli tänä vuonna, kun Beatrice ilmoitti siirtyvänsä syrjään hallinnollisista puuhista ja maan hallitsijaksi siirtyi Beatricen poika Willem-Alexander. Ensi vuonna siis huhtikuun lopussa juhlitaan King's dayta ja juhlapäivä suunnitellaan siirrettäväksi Willemin syntymäpäiväksi eli 27. huhtikuuta. (Tosin juhlapäivä ja kansallinen vapaapäivä on tietenkin ensi vuonna 26.4., sillä 27. päivä sattuu sunnuntaille ja hollantilaiset pitävät kynsin ja hampain kiinni pyhäpäivistään!)



Queen's day on täällä Hollannissa TODELLA iso juhla ja päivän hypetys alkoi jo kuukautta aiemmin. Kaupat alkoivat vähitellen täyttyä oransseilla paidoilla, hatuilla, ilmapalloilla, köynnöksillä, koruilla yms. Oranssihan ei siis ole Hollannin lipun väri, niinkuin jenkkikaverini luuli, vaan kuninkaallisten väri. Maan hallitsijana oli keskiajalla Willem van Oranje, jonka nimen vuoksi oranssi väri sai kuninkaallisen aseman. Kerran vuodessa hollantilaiset menevät siis täysin sekaisin ja vetävät päälleen mitä kummallisimpia oransseja virityksiä ja lähtevät kaduille juhlimaan. Ilmiön nimi on oranjegekte - oranssi hulluus!

Väenpaljoutta Eindhovenissa

Queen's dayn hypetys alkaa jo hyvissä ajoin huhtikussa ja kaiken tämän keskellä meillekin iski hätä keksiä jotain erikoista juhlapäivän kunniaksi. Emme halunneet jäädä Nijmegeniin samoihin tuttuihin kuppiloihin ja itse en ainakaan halunnut Amsterdamiin ihmiskaaoksen keskelle. (Uuden kuninkaan kruunajaiset olivat Amsterdamissa, joten kaupunki oli tupaten täynnä.) Hyväksi välivaihtoehdoksi osoittautui Eindhoven, jossa olin jo aiemmin käynyt moikkaamassa kaveriani Marjoa. Suosittelut maailman pisimmästä baarikadusta, isoista bileistä ja hyvästä hostellista menivät perille ja 29. päivä meitä lähti seitsemän hengen porukka valloittamaan Eindhovenia.



Puheet ihmispaljoudesta eivät todellakaan olleet liioittelua, sillä keskiyöhön mennessä Stratumseind, Eindhovenin kuuluisa baarikatu, oli niin täynnä, että eteenpäin liikkuminen oli käytännössä mahdotonta. Lisäksi kaupungissa järjestettiin useita ulkoilmakonsertteja ja tanssitapahtumia, joista osa oli ilmaisia. Vaikka Queen's night, eli juhlapäivän aatto oli hauska, oli seuraava päivä vielä hauskempi. Kadut olivat täynnä tanssivia ja juhlivia ihmisiä ja vietimme koko iltapäivän auringonpaisteesta ja hollantilaisten hulluudesta nauttien. Queen's day oli yksi ehdottoman mieleenpainuvimmista kokemuksista koko vaihdon aikana ja täydellinen esimerkki sellaisesta hollantilaisesta hulluudesta, jota rakastan! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti